Jaundibinātā biedrība Latvijas Flautistu asociācija aicina uz unikālu koncertu "Strautiņš un Bahs"  5.septembrī Lubānas pilsētas klubā plkst. 17.00.

Šis koncerts ir veltījums izcilai personībai – Vilnim Strautiņam – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas flautas spēles emeritus profesoram 75. gadskārtā. Lubāna ir ar mīļām atmiņām piesātināta profesora dzimtā pilsēta, kas ir tikusi iemūžināta režisora Uģa Brikmaņa dokumentālā filmā. Staigājot pa profesora bērnības takām, režisors ir izcēlis trīs nozīmīgus objektus: baznīcu, upi un skolu.

 

Koncerta formāts nebūs gluži ierasts – šoreiz uz skatuves būs ne tikai mūzika, bet arī sarunas un dokumentāli materiāli. Klausītājiem tiks piedāvāta iespēja padziļināti ieskatīties un ieklausīties profesora biogrāfiskajās niansēs, sekojot līdzi muzikologa Oresta Silabrieža vadītajam dialogam ar profesoru. Biogrāfiskās informācijas pienesums šajā gadījumā nav iedomājama bez mūzikas, kas skanēs ne tikai mūziķu izpildījumā, bet arī video / audio ierakstu formātā.

 

Uz skatuves sadarbosies četri izpildītājmākslinieki: divas flautistes Ilona Meija un Liene Denisjuka – Straupe, čellists Ivars Bezprozvanovs un pianiste Herta Hansena. Abas flautistes ir izskolojušās pie profesora Strautiņa Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un papildinājušas savas profesionālās prasmes daudzviet Eiropā. Katrai ir bijis savs gājums – Ilonas ceļš ir vedis gan uz Šveici, gan uz Dāniju, savukārt Lieni – uz Anglijas galvaspilsētu Londonu. Abas mūziķes ir ilgus gadus strādājušas tādos vadošajos profesionālajos kolektīvos kā Latvijas Nacionālās operas simfoniskajā orķestrī, Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, Igauņu-Somu simfoniskajā orķestrī, Liepājas simfoniskajā orķestrī u.c. Patlaban Ilona ir orķestra Sinfonietta Rīga flautu grupas koncertmeistare, savukārt Liene ir Profesionālā Pūtēju orķestra Rīga mūziķe. Ivars Bezprozvanovs ir viens no spilgtākajiem un interesantākajiem Latvijas kamermūziķiem, kura atgriešanos uz skatuves klausītāji arvien sagaida ar atzinību. Un pianiste Herta Hansena ar savu šarmanto un aizrautīgo spēles manieri apbur pat viskritiskākos kritiķus, ne velti viņa ir Lielās Mūzikas balvas ieguvēja 2013.gadā nominācijā par izcilu sadarbību kameransamblī.

 

Koncerta Strautiņš un Bahs muzikālā un informatīvā tematika atbilst pasākuma nosaukumam, kur ir iekļauta vārdu spēle. Vārds Bahs mūziķu vidē vispirms izraisa asociāciju ar komponistu Johanu Sebastianu Bahu un tikai pēc tam ar tulkojumu no vācu valodas – strautu / grīvu / upi. Šajā gadījumā Bahs ir uztverams pārnestā nozīmē, jo strauts ir kā dzīve ar saviem līkločiem un plūduma dinamikas atšķirībām.

 

Programmā ir iekļauti ne tikai Johana Sebastiana Baha garīgie opusi, bet arī profesora iecienītākā komponista Antonio Vivaldi pasaulslavenais koncerts La Notte flautai ar klavierēm; divi trio: Frīdriha Kūlava Trio divām flautām ar klavierēm un Kārļa Marijas fon Vēbera Trio flautai, čellam un klavierēm. Koncerts nav iedomājams bez latviešu autora darba un tas būs Artūra Grīnupa opuss Noktirne flautai ar klavierēm, bez tam programmā ir iekļauta arī vairāk un mazāk laikmetīgā mūzika Kloda Debisī un Toru Takemitsu darbu izpausmē.

Koncertu ir iecerēts atskaņot arī Rīgā, Mazajā ģildē 14.septembrī plkst. 19.00.

Ieeja abos koncertos ir bez maksas.

Latvijas Flautistu asociācijas oficiālā interneta mājas lapa http://flautistuasociacija.mozello.lv/

 

Koncertu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Lubānas pašvaldība un Latvijas Flautistu asociācija.

 

 

Informāciju sagatavoja: Liene Denisjuka - Straupe

Jaunākie notikumi

19
Apr
Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs

22
Apr
Zoom platformā Lubānas, Indrānu pagasta iedzīvotājiem
Madonas novada pašvaldība ir uzsākusi darbu pie jaunā Madonas novada teritorijas plānojuma izstrādes un

26
Apr
Lubānas pilsētas bibliotēkā

27
Apr
Lubānas vidusskolas aktu zālē
Konkursa nolikums. Dalībnieka anketa. Anketa PDF

Lubānas apvienības pārvaldes vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu valodā „cookies”) papildus informāciju skat. šeit.